Tekstvak: Belangrijke activiteiten rond de sluis. 
Sinds 2016 is er elk jaar een belangrijke aanpassing geweest. Dit jaar en 2020 zullen  hoofdzakelijk in het teken staan van de renovatie van de Wilhelminasluis en zal de sluis aan de kant van het gemaal moeilijk bereikbaar zijn.

 

De Historische Groote Sluis ligt in het maritieme hart van Zaandam en wordt bediend door een groep enthousiaste vrouwen en mannen.

Als u nader kennis wilt maken met de activiteiten op de sluis of als u overweegt zich aan te melden als vrijwilliger, kom dan gerust langs om e.e.a. te bekijken.

Aanmelding kan via de secretaris, zie bij “contacten

 

 

Mei 2016 werd de sluis aan beide kanten van nieuwe deuren voorzien en kan dus weer vele jaren mee.

 

 

Eind 2018 is het brugdek van de vaste brug over de sluis vervangen.

Tekstvak: Vanaf zaterdag 7 november 2020 gaat de Wilhelminasluis voor

 

Begin dit jaar, 2019 zijn de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis weer hervat. Deze werkzaamheden beperken zich niet alleen tot de sluis zelf maar het gehele gebied. Om de werkzaamheden aan de binnenste kademuur te kunnen uitvoeren is het middengedeelte verandert in één groot werkgebied. Om de historische sluis en brug over sluis te beschermen is een aparte werkbrug over de bestaande brug heen gelegd. Hierdoor is wel het zicht op de Groote Sluis danig verminderd en moeten de sluiswachter omlopen om bij de kaapstanders aan de kant van de Voorzaan te komen.

 

Maart 2017 kregen de vrijwilligers een nieuw onderkomen, het SLOISHOIS.

De officiële opening werd verricht door wethouder mevr. Visser van Zaanstad.

Om het gebouw is een metalen omhulsel gemaakt waarop een deel van een kaart uit 1851 van de omgeving is uitgestanst